Składniki:
2 kg skrzydełek z kurczaka
50 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki miodu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki wędzonej słodkiej papryki
4 łyżeczki pieprzu cayenne
sól
Sposób wykonania:
Skrzydełka dzielimy na 3 części, przecinając je w miejscach zgięć. Najcieńsze części odkładamy, nie będą nam potrzebne (możemy wykorzystać je aby ugotować bulion drobiowy).
Pozostałe kawałki nacieramy solą.
W rondelku topimy masło razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Gdy doprowadzimy je do wrzenia odkładamy z ognia. Dodajemy do masła cukier i mieszamy aby się rozpuścił. Następnie dodajemy miód, koncentrat paprykę oraz pieprz. Mieszamy do uzyskania jednolitej pasty.
W dużej misce nacieramy dokładnie kawałki kurczaka przestudzoną pastą.
Skrzydełka wykładamy na dużą blachę piekarnika (mogą być ciasno ułożone) i pieczemy w 170°C przez 1 godzinę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz