Składniki:
Kotlety:
1,5 kg ziemniaków
2 jajka
6 łyżek mąki pszennej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
1/2 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Sos:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
300 ml przegotowanej wody
3 łyżki oleju
200 g śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz ziołowy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Sposób wykonania:
Kotlety:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i mielmy maszynką lub przepuszczamy przez praskę.
W misce łączymy zmielone ziemniaki z mąką, jajkami i gałką muszkatołową. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy jednolite ciasto.
Dłońmi formujemy owalne kotlety. Każdego obtaczamy w bułce tartej a następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Po usmażeniu układamy je na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos:
Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Wlewamy wodę i zagotowujemy.
W miseczce mieszamy mąkę ze śmietaną. Dodajemy 2 łyżki wazowe sosu, mieszamy i wlewamy z powrotem do całości. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam koniec gotowania dodajemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Kotlety podajemy podane sosem z dodatkiem surówki lub ogórkami kiszonymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz