niedziela, 11 października 2020

Brownie z gruszkami i migdałami

 



Składniki:

800 g gruszek (obranych, bez gniazdek)
2 łyżki soku z cytryny
200 g całych migdałów ze skórką
250 g masła (+ masło do natłuszczenia formy)
250 g cukru pudru
180g mąki pszennej
2 łyżki kakao
50 ml mleka
4 jajka
260 g gorzkiej czekolady
1 łyżka cynamonu
4 łyżki dżemu morelowego
20 g migdałów w płatkach
szczypta soli



Sposób wykonania:

Gruszki kroimy na małe kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy.
Całe migdały mielimy w malakserze. 
Piekarnik nagrzewamy do 180°C, formę o wymiarach 30x40cm smarujemy masłem.
Do rondelka wkładamy 200 g połamanej czekolady i roztapiamy ją. Dodajemy cukier puder, cynamon, sól oraz pokrojone w kostkę masło. Mieszamy delikatnie podgrzewając do momentu otrzymania jednolitej masy.
Przestudzoną masę czekoladową przekładamy do miski, dodajemy jajka, miksujemy.
Dodajemy wcześniej zmiksowane migdały, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej formy. Na wierzch układamy kawałki gruszek. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Podgrzewamy w rondelku dżem morelowy, a następnie polewamy nim wierzch ciasta.
Pozostałą czekoladę topimy i polewamy nią ciasto. Całość posypujemy płatkami migdałów.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...