Składniki:
100 g kaszy gryczanej prażonej
250 g cukinii
1 cebula
250 g sera feta
1 jajko
30 g masła (+ masło do natłuszczenia formy)
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
bułka tarta do posypania formy
pomidorki koktajlowe do dekoracji
listki świeżej bazylii do dekoracji
Sposób wykonania:
Kaszę gotujemy na sypko, według przepisu na opakowaniu.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C, foremkę keksówkę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim cebulę. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
W dużej misce łączymy ugotowaną kaszę, duszoną cukinię, jajko, ser feta pokrojony w kostkę, zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Masę przekładamy do przygotowanej foremki, na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół. Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy przez 30 minut, po tym czasie ostrożnie zdejmujemy folię, zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Przed podaniem posypujemy listkami świeżej bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz