Składniki:
500 g mąki pszennej
150 ml mleka (+ 50 ml do posmarowania bułek)
100 g śmietanki 30%
25 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 jajka
szczypta soli
masło do natłuszczenia blachy
Sposób wykonania:
Mleko oraz śmietankę podgrzewamy do 37C°.
W dużej misce rozcieramy drożdże z cukrem i zalewamy podgrzanym mlekiem, mieszamy. Dodajemy mąkę, jajka oraz sól. Wyrabiamy jednolite ciasto, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie smarujemy dużą blachę piekarnika masłem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, które następnie formujemy w kulki. Układamy je na wcześniej przygotowanej blasze. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Pod koniec czasu wyrastania bułek nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Wierzch każdej bułki smarujemy mlekiem. Pieczemy 20 minut lub do momentu aż bułki będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz