czwartek, 22 października 2020

Udo indyka pieczone z ziemniakami

 


Składniki:

1 udo indyka (do 1 kg - ze skórą i kością)
800 g ziemniaków (z cienką skórką)


Marynata:

6 łyżek sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżki majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka czosnku granulowanego
1/2 łyżki soli ziołowej



Sposób wykonania:

Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Umyte i osuszone mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, olewamy i nacieramy marynatą. Odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Ziemniaki szorujemy (nie obieramy) i kroimy na ćwiartki.
Rozgrzewamy piekarnik do 190°C
Zamarynowane mięso wyjmujemy z naczynia, a w jego miejsce wsypujemy pokrojone ziemniaki. Nacieramy je w marynacie, a następnie przekładamy je na boki robiące miejsce na mięso. Wkładamy indyka. Naczynie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową.
Pieczemy przez 1 godzinę 15 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmujemy przykrycie i zapiekamy przez kolejne 10 minut, tak aby skórka indyka była rumiana i chrupiąca.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...