Składniki:
1 kg śliwek węgierek
1 szklanka soku z pomarańczy
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g masła
80 g cukru pudru
cukier puder do posypania wierzchu
Sposób wykonania:
Śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki, wrzucamy do miski i mieszamy z 1/4 szklanki soku pomarańczowego, cukrem i cynamonem.
Kruszonka: w misce mieszamy mąkę z pokrojonym w kostkę schłodzonym masłem oraz cukrem pudrem. Przez kilka minut rozcieramy wszystko w palcach a następnie ściskamy w dłoniach, i znów rozcieramy tworząc w ten sposób kruszonkę.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Na dno naczynia żaroodpornego (23x25cm) wsypujemy płatki owsiane, zalewamy sokiem a następnie układamy na nich śliwki.
Śliwki przykrywamy warstwą kruszonki. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut. Kruszonka powinna być rumiana.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podawać ciepłe.
Crumble, uwielbiamy!
OdpowiedzUsuń