środa, 14 października 2020

Hreczanyki - bieszczadzkie kotlety gryczane z sosem pieczarkowym

 



Składniki:

500 g mięsa wieprzowego (np. szynki)
200 g kaszy gryczanej palonej
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
2 jajka
2 łyżki bułki tartej (+ bułka do panierowania)
1 łyżka majeranku
1 łyżka tymianku
sól, pieprz
olej do smażenia
 łyżka masła


Sos pieczarkowy:

250 g pieczarek
1 cebula
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki oleju
sól, pieprz

natka pietruszki

Sposób wykonania:

W garnku zagotowujemy 1,5 szklanki wody z dodatkiem 1 łyżką masła i odrobiną soli. Wsypujemy kaszę i gotujemy od przykryciem przez ok. 16 minut ( kasza powinna wchłonąć całą wodę). Następnie studzimy.
W tym czasie mielimy mięso. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. 
Mięso łączymy z przestudzoną kaszą oraz cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, bułką tartą oraz przyprawami. Dłonią dokładnie mieszamy całość na jednolitą mięsną masę.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotlety, które następnie panierujemy w bułce tartej. 
Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, z obydwu stron na złoty kolor.

Na osobnej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem, smażymy od czasu do czasu mieszając. Gdy cebula będzie złocista a sok z pieczarek odparuje dolewamy śmietankę. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy do momentu aż sos zgęstnieje.

Kotlety podajemy polane sosem i oprószone poszatkowaną natką pietruszki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...