wtorek, 20 października 2020

Krem dyniowo pomidorowy z bekonem

 


Składniki:

1 mała dynia (około kg)
1 puszka krojonych pomidorów
2 marchewki
2 pietruszki
1/3 selera
5 ziemniaków
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki ostrej papryki
sól
3 łyżki oleju

boczek wędzony surowy (ilość według uznania)


Sposób wykonania:

Marchew, pietruszkę oraz selera obieramy, wrzucamy do niedużego garnka, zalewamy 1,5 litrem wody i gotujemy do miękkości.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek. Szklimy. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną w średniej wielkości kostkę dynię oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość podsmażamy przez ok. 8 minut od czasu do czasu mieszając. Zalewamy wywarem z warzyw, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem aż dynia z ziemniakami będą miękkie.
Do gotującej się zupy dodajemy pomidory z puszki oraz wcześniej ugotowane warzywa. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Zupę miksujemy ręcznym blenderem.
Przenosimy z powrotem na kuchnię, dodajemy wszystkie przyprawy, solimy do smaku. Powoli podgrzewamy a w międzyczasie przesmażamy na patelni plasterki boczku.
Zupę podajemy gorącą, z ułożonymi na wierzchu rumianymi kawałkami boczku.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...