Składniki:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
0,5 litra wody mineralnej
30 g otrębów pszennych
50 g płatki owsiane górskie
70 g siemienia lnianego
60 g pestek słonecznika
2 łyżeczki soli
masło do natłuszczenia formy
Sposób wykonania:
Do dużej miski wrzucamy pokruszone drożdże, zalewamy letnią wodą (ok. 37°C), mieszamy.
Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.
Przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie smarujemy foremkę keksową masłem.
Wyrośnięte ciasto przekładamy do foremki, wierzch wygładzamy zwilżoną dłonią, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Foremkę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 10 minut.
Po upieczeniu chleb wyjmujemy z formy i pozostawiamy do ostudzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz