Składniki:
2 pałki z indyka
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
5 ziemniaków
4 łyżki kaszy jaglanej drobnej
2 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pierzu czarnego
sól
2 łyżki oleju
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą (około 2 litrów) i gotujemy przez godzinę. Gdy na powierzchni wywaru pojawi się szara piana należy ją zdjąć.
Marchewki i pietruszki ścieramy na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy będzie szklista dodajemy starte warzywa. Całość podgrzewamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż warzywa zmiękną. Zawartość patelni przekładamy do garnka z gotującym się mięsem. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem przez 20 minut.
Pod koniec gotowania odławiamy z zupy pałki z indyka. Mięso oddzielamy od skóry i kości i wrzucamy z powrotem do garnka.
Zupę przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz