Składniki:
500 g mąki pszennej
40 g świeżych drożdży
150 ml mleka
100 g masła
2 jajka (w tym 1 jajko do posmarowanie chałki)
2 żółtka
50 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka soli
Kruszonka:
30 g mąki pszennej
20 g cukru
25 g masła
Sposób wykonania:
Kruszonka: wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski (masło powinno być schłodzone i pokrojone na mniejsze kawałki) i ucieramy do momentu aż powstaną grudki. Miskę z kruszonką odstawiamy do lodówki.
Pokruszone drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 4 łyżkami mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
W dużej misce łączymy resztę mąki z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Następnie wbijamy 1 jajko oraz żółtka, roztopione masło (ale nie gorące) oraz wyrośnięty zaczyn.
Ciasto wyrabiamy dłońmi aż będzie gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na połówki. Każdy kawałek dzielimy na trzy równe części, które następnie formujemy w wałki o równych długościach. Zaplatamy z nich warkocz. Z drugą częścią ciasta robimy tak samo.
Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej zaplecione dwa warkocze. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Chałki smarujemy rozbełtanym jajkiem przy pomocy pędzelka i posypujemy kruszonką.
Blachę z chałkami wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 25 minut do momentu aż będą złotobrązowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz