Składniki:
500 g polędwiczek z kurczaka
100 g kaszy bulgur
12 sztuk pomidorków suszonych z oleju
1/2 czerwonej cebuli
garść rukoli
garść roszponki
2 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki pestek słonecznika
2 łyżki pestek dyni
około2 łyżek oliwy z pomidorów suszonych
2 łyżki przyprawy do kurczaka (np. Staropolskiej KAMIS)
2 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Polędwiczki posypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy olej rzepakowy, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
Na rozgrzaną patelnię wrzucamy kurczaka i smażymy go na złoty kolor ze wszystkich stron. Po wystudzeniu kroimy w kostkę.
Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pomidory kroimy w paski, cebulę szatkujemy w drobną kostkę.
Na suchej patelni prażymy orzechy razem z pestkami dyni i słonecznika.
W dużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sałatki. Podlewamy oliwą z pomidorów, tak aby sałatka nie była za sucha. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz