Składniki:
około 450 g filetów morszczuka
1 cytryna
1 cebula
3 łyżki posiekanego koperku
10 g masła
1 łyżka oleju
sól, pieprz ziołowy
Sposób wykonania:
Z połowy cytryny wyciskamy sok, drugą połowę kroimy w plasterki.
Filety skrapiamy sokiem oraz nacieramy solą, odstawiamy na 30minut.
Cebulę kroimy w cienkie plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, na jego dnie układamy plastry cytryny i cebuli. Posypujemy koperkiem i układamy kawałki ryby. Wierzch oprószamy pieprzem ziołowym.
Naczynie przykrywamy przykrywką lub srebrną folią i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180°C). Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie z naczynia, na rybie układamy kawałki masła i zapiekamy bez przykrycia przez kolejne 8 - 10 minut.
Podajemy np. z ryżem lub gotowanymi ziemniakami polanymi sosem, który powstał podczas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz