Składniki:
Farsz:
1 kg szynki
2 litry bulionu warzywnego
250 g pieczarek
2 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz
Naleśniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki wody lekko gazowanej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
sól
Panierka:
jajko
mleko
bułka tarta
olej do smażenia krokietów
Sposób wykonania:
Mięso wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy przez około 1,5 godziny.
Ugotowane mięso wyjmujemy, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje.
Cebulę z pieczarkami dodajemy do zmielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy, możemy dodać do niego parę łyżek bulionu, w którym gotowane było mięso.
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy w wysokim naczyniu. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.
Na każdy usmażony naleśnik nakładamy farsz, zaginamy brzegi formując krokiety.
Każdego z osobna namaczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim krokiety z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy gorące jako danie główne lub jak dodatek do czerwonego barszczu.
Zamiast gotowanej szynki wykorzystuję mięso wołowe z rosołu. Gromadzę je w zamrażarce a potem w całości wykorzystuję do robienia farszu. Polecam.
OdpowiedzUsuń