sobota, 2 stycznia 2021

Krokiety z mięsem i pieczarkami

 


Składniki:


Farsz:
1 kg szynki
2 litry bulionu warzywnego
250 g pieczarek
2 cebule
olej do smażenia
sól, pieprz

Naleśniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki wody lekko gazowanej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
sól

Panierka:
jajko
mleko
bułka tarta

olej do smażenia krokietów


Sposób wykonania:

Mięso wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy przez około 1,5 godziny. 
Ugotowane mięso wyjmujemy, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w małą kostkę cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki. Całość smażymy do momentu aż woda z pieczarek odparuje.
Cebulę z pieczarkami dodajemy do zmielonego mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Jeśli farsz jest zbyt suchy, możemy dodać do niego parę łyżek bulionu, w którym gotowane było mięso.

Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy w wysokim naczyniu. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki.

Na każdy usmażony naleśnik nakładamy farsz, zaginamy brzegi formując krokiety.
Każdego z osobna namaczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim krokiety z obydwu stron na złoty kolor.
Podajemy gorące jako danie główne lub jak dodatek do czerwonego barszczu.



1 komentarz:

  1. Zamiast gotowanej szynki wykorzystuję mięso wołowe z rosołu. Gromadzę je w zamrażarce a potem w całości wykorzystuję do robienia farszu. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...