Składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypania stolnicy)
12 żółtek
3 łyżki octu lub spirytusu
11 łyżek gęstej śmietany
cukier puder do posypania
olej do smażenia
Z podanych ilości wychodzi duża porcja faworków.
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy żółtka, spirytus i śmietanę. Całość bardzo dokładnie wyrabiamy na jednolite, elastyczne ciasto.
Ciasto należy kilkakrotnie złożyć, wałkować i potłuc wałkiem do momentu pojawienia się na powierzchni pęcherzyków (w ten sposób wtłaczamy do ciasta powietrze). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Od ciasta odcinamy kawałki, które należy jak najcieniej rozwałkować. Cienkie ciasto tniemy na paski. W środku każdego paska robimy nacięcie i przeciągamy przez nie jeden koniec.
W płaskim garnku rozgrzewamy olej. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Faworki odsączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Osączone, ale jeszcze gorące faworki oprószyć cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz