Składniki:
500 g buraków
180 g komosy ryżowej
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki posiekanego koperku
3 łyżki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
1 łyżeczka suszonej kolendry
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Buraki obieramy, myjemy i ścieramy na małych oczkach tarki.
Komosę ryżową gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Cebulę kroimy w małą kostkę, czosnek bardzo drobno siekamy. Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem, szklimy.
W dużej misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Z przygotowanej masy formujemy burgery: najpierw lepimy kule a następnie je spłaszczamy.
Burgery układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 15 minut, po tym czasie burgery delikatnie przekładamy na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 15 minut.
Podajemy z bułkami (przepis na domowe burgery znajdziesz tutaj ) i ulubionymi warzywami i sosami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz