poniedziałek, 11 stycznia 2021

Maślane naleśniki

 


Składniki:

250 g mąki pszennej
600 ml mleka
50 g masła
4 jajka
szczypta soli



Sposób wykonania:

W rondelku topimy masło, następnie przelewamy go do wysokiej miski. Dodajemy mleko, mąkę, jajka i sól. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta, które powinno mieć konsystencję niezbyt gęstej śmietany. W razie potrzeby dodajemy trochę mleka lub mąki. 
Ciasto nakładamy łyżką wazową na rozgrzaną patelnię obracając nią tak, aby ciasto pokryło całkowicie dno. Po 2 - 3 minutach gdy ciasto się zetnie i zarumieni przerzucamy naleśnika na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia.
Naleśniki podajemy ciepłe z dodatkiem ulubionego nadzienia (np. dżem, słodki twaróg).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...