Składniki:
4 małe podudzia z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 marchewka
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
60 g zwykłego selera
1/2 pora (biała część)
130 g kapusty
20 g masła
około 3 łyżek poszatkowanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cząbru
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
Sposób przygotowania:
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, pora i seler naciowy kroimy w cienkie paski. Marchew oraz korzeń selera kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy rozdrobnione warzywa i dusimy je około 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Do garnka dodajemy poszatkowaną w drobne paski kapustę, pokrojoną w kostkę cukinię i paprykę oraz pałki z kurczaka. Wszystko zalewamy 1 litrem gorącej wody, dodajemy kurkumę, sól i pieprzy, gotujemy pod przykryciem 25-30 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania do zupy dodajemy cząber oraz poszatkowaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz