poniedziałek, 28 stycznia 2019

Kurczak z marchewką, groszkiem i ryżem




Składniki:

800 g piersi z kurczaka
400 g mrożona mieszanka warzywna: marchewka - groszek
1,5 szklanki bulionu warzywnego
3 łyżki masła
2 łyżki mąki pszennej
200 g śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
około 4 łyżek posiekanego koperku
300 g ryżu
sól, pieprz



Sposób wykonania:

Piersi kurczaka wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. 
Mieszankę warzywną odstawiamy w ciepłe miejsce aby się rozmroziła.
Gdy mięso będzie gotowe wyjmujemy je i kroimy w grube plastry. Wrzucamy z powrotem do wywaru razem z odmrożonymi warzywami. Gotujemy całość około 10 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mąkę. Podsmażamy do momentu aż całość będzie płynna a mąka zacznie się delikatnie rumienić. Do tak powstałej zasmażki wlewamy około 2 łyżek wazowych wywaru. Przy pomocy rózgi energicznie mieszamy aby rozbić wszystkie grudki. Gdy płyn będzie jednolity przelewamy go z powrotem do garnka. W miseczce mieszamy śmietanę z 1 łyżką wazową gorącego sosu i wlewamy z powrotem do potrawki.
Dodajemy sok z cytryny oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ryż gotujemy na sypko i wrzucamy do potrawki. Wszystko razem mieszamy ze sobą. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...