poniedziałek, 14 stycznia 2019

Sałatka z pieczonym kurczakiem, kaszą bulgur i miksem sałat





Składniki:

2 piersi z kurczaka
200 g kaszy bulgur
1/2 opakowania miksu sałat
1 czerwona cebula
4 łyżki czerwonej fasolki z puszki
4 łyżki ciecierzycy z zalewy
4 łyżki kukurydzy
1/2 marchewki
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki musztardy
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki suszonego oregano
2 ząbki czosnku
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Piersi z kurczaka polewamy 2 łyżkami oleju roślinnego, nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 45 minut.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie.
Ostudzone mięso kroimy na małe kawałki. 
Do miski wrzucamy kaszę, kurczaka, fasolkę, ciecierzycę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cebulę, startą na tarce marchew oraz miks sałat.
Sok z cytryny łączymy z musztardą i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Polewamy sałatkę sosem, delikatnie mieszamy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...