Składniki:
Placki ziemniaczane:
1200 g ziemniaków
2 cebule
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos gulaszowy:
1000 g mięsa wieprzowego (łopatka)
2 cebule
250 g pieczarek
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Placki:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Przekładamy na sito i pozostawiamy aby odciekł z nich sok. Cebulę również ścieramy na drobnych oczkach tarki.
Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy stratą cebulę, jajka, mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.
Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Sos:
Mięso kroimy w małą kostkę (ok. 1 cm), a następnie obtaczamy je w mące pszennej.
Kawałki mięsa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor ze wszystkich stron. Po wysmażeniu przekładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą wodą (ok. 700 ml) ustawiamy mały ogień i gotujemy pod przykryciem.
W tym czasie na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem i smażymy aż cebula się zeszkli a sok z pieczarek wyparuje.
Cebulę i pieczarki dodajemy do gotującego się mięsa. Wrzucamy wszystkie przyprawy i dalej gotujemy na małym ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (ok. 1 godziny aby mięso było bardzo miękkie).
Placki podajemy zaraz po usmażeniu, polane sosem z dodatkiem ogórków kiszonych lub surówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz