Składniki:
Farsz:
200 g kaszy gryczanej
500 g sera białego półtłustego
cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz
Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy)
1 jajko
2 łyżki masła
około 1,5 szklanki gorącej wody
sól
2 łyżki oleju (do gotowania pierogów)
Do podania:
pęczek dymki
400 g śmietany 18%
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Wystudzoną kaszę oraz cebulę mieszamy z białym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę (około 10 minut).
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy np. dużym kubkiem koła. Na każdy kawałek nakładamy łyżką farsz i poprzez sklejenie ze sobą brzegów formujemy pierogi.
Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 3 minut, po czym wyławiamy je łyżką cedzakową.
Pierogi podajemy przesmażone na oleju z dodatkiem śmietany doprawionej solą i pieprzem oraz poszatkowaną dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz