środa, 9 stycznia 2019

Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem





Składniki:

Farsz:

200 g kaszy gryczanej
500 g sera białego półtłustego
cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Ciasto:

4 szklanki mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy)
1 jajko
2 łyżki masła
około 1,5 szklanki gorącej wody
sól

2 łyżki oleju (do gotowania pierogów)

Do podania:
pęczek dymki
400 g śmietany 18%
sól, pieprz



Sposób wykonania:

Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach rozgrzanego oleju.
Wystudzoną kaszę oraz cebulę mieszamy z białym serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Robimy w niej wgłębienie, w które wlewamy rozpuszczone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy sól. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając wodę (około 10 minut).
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie. 
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem oleju i soli.
Na stolnicy rozwałkowujemy ciasto, a następnie wykrawamy np. dużym kubkiem koła.  Na każdy kawałek nakładamy łyżką farsz i poprzez sklejenie ze sobą brzegów formujemy pierogi.
Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 3 minut, po czym wyławiamy je łyżką cedzakową.
Pierogi podajemy przesmażone na oleju z dodatkiem śmietany doprawionej solą i pieprzem oraz poszatkowaną dymką.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...