środa, 2 stycznia 2019

OKONOMIYAKI - japońskie placki warzywne z sosem jogurtowym





Składniki:


Placki:

6 jajek
120 g mąki pszennej
1 duża marchewka
1/2 selera
150 g kapusty białej
około 4 cm białej części pora
2 łyżki sosu sojowego
2 cm świeżego imbiru
sól, pieprz
4 łyżki sezamu
olej do smażenia


Sos jogurtowy:

400 g jogurtu greckiego
1 cytryna
1 garść rukoli
2 cm pora lub dymka
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Marchewkę i selera ścieramy na dużych oczkach tarki. Kapustę i pora szatkujemy na drobne paseczki. Obrany imbir ścieramy na drobnych oczkach tarki.
W misce roztrzepujemy rózgą jajka, dodajemy mąkę, sos sojowy, imbir oraz rozdrobnione wszystkie warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszam.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor. Po smażeniu układamy je na papierowym ręczniku aby ociekły z tłuszcz.

Do jogurtu dodajemy otartą skórkę cytryny oraz wyciśnięty z niej sok.  Wrzucamy poszatkowaną drobno rukolę oraz pokrojonego w krążki pora. Doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.

Na patelni rumienimy sezam.

Placki podajemy na ciepło zaraz po usmażeniu, posypane prażonym sezamem oraz z dodatkiem sosu jogurtowego.







1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...