niedziela, 6 stycznia 2019

Piegusek z mleczną czekoladą




Składniki:

300 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka suchego maku
1 szklanka mleka
4 jajka
250 g masła
250 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu do ciast (migdałowy)
150 g mlecznej czekolady

masło + mąka pszenna do smarowania formy


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Podłużną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce ucieramy miękkie masło z żółtkami i cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Miksujemy.
Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest suche w środku.
Ciasto studzimy na kratce aby zachowało chrupiącą skórkę.
Wystudzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...