Składniki:
300 g mąki pszennej tortowej
1 szklanka suchego maku
1 szklanka mleka
4 jajka
250 g masła
250 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu do ciast (migdałowy)
150 g mlecznej czekolady
masło + mąka pszenna do smarowania formy
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Podłużną formę smarujemy masłem i oprószamy mąką pszenną.
Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce ucieramy miękkie masło z żółtkami i cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mak, mleko oraz aromat. Miksujemy.
Na koniec dodajemy białka ubite na sztywną pianę i delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C. Pieczemy około 45 minut. Przed wyjęciem ciasta z piekarnika sprawdzamy patyczkiem czy jest suche w środku.
Ciasto studzimy na kratce aby zachowało chrupiącą skórkę.
Wystudzone ciasto polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz