Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej (+ mąka na podsypanie stolnicy)
35 g świeżych drożdży
3 żółtka
100 g masła
3 łyżki cukru
250 ml mleka
szczypta soli
żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Masa serowa:
500 g białego półtłustego sera
2 jajka
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z 1 pomarańczy
Lukier:
200 g cukru pudru
4 łyżki soku z pomarańczy
żółtko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Masa serowa:
500 g białego półtłustego sera
2 jajka
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
skórka starta z 1 pomarańczy
Lukier:
200 g cukru pudru
4 łyżki soku z pomarańczy
Sposób wykonania:
Drożdże, żółtka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki tak aby miały temperaturę pokojową (masło powinno być bardzo miękkie).
Do miski wkładamy pokruszone drożdże i rozcieramy je z 1/2 łyżki cukru. Dodajemy podgrzane wcześniej, letnie mleko oraz 2 czubate łyżki mąki. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. Rozczyn powinien w tym czasie powiększyć swoją objętość a na jego powierzchni pojawi się gęsta piana.
W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru oraz sól. Wlewamy spieniony rozczyn i mieszamy dłonią lub drewnianą łyżką. Dodajemy pojedynczo żółtka cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy stopniowo bardzo miękkie masło. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto wyrabiamy w dłoniach do momentu aż przestanie przyklejać się do rąk.
Gdy będzie gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Ser wkładamy do miski, dodajemy do niego jajka, cukier, cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie rozgniatamy i mieszamy widelcem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, wygniatamy go przez 2-3 minuty, a następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kroimy je na 4 paski. Na brzegu każdego z nich nakładamy nadzienie a następnie zawijamy je w rulony. Zlepiamy łącznia.
Rolady przekładamy na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Łącznia rolady powinny znaleźć się pod spodem. smarujemy wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Każdą z nich nacinamy na mniejsze porcje.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy do zrumienienia (około 30 minut).
Cukier puder podgrzewamy i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem soku z pomarańczy cały czas mieszając. Gorącym lukrem polewamy jeszcze gorące drożdżówki.
W tym czasie do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy resztę cukru oraz sól. Wlewamy spieniony rozczyn i mieszamy dłonią lub drewnianą łyżką. Dodajemy pojedynczo żółtka cały czas mieszając. Gdy ciasto będzie gładkie dodajemy stopniowo bardzo miękkie masło. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto wyrabiamy w dłoniach do momentu aż przestanie przyklejać się do rąk.
Gdy będzie gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy masę serową.
Ser wkładamy do miski, dodajemy do niego jajka, cukier, cukier waniliowy i skórkę z pomarańczy. Wszystko dokładnie rozgniatamy i mieszamy widelcem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę, wygniatamy go przez 2-3 minuty, a następnie wałkujemy na duży prostokąt. Kroimy je na 4 paski. Na brzegu każdego z nich nakładamy nadzienie a następnie zawijamy je w rulony. Zlepiamy łącznia.
Rolady przekładamy na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Łącznia rolady powinny znaleźć się pod spodem. smarujemy wierzch żółtkiem roztrzepanym z mlekiem. Każdą z nich nacinamy na mniejsze porcje.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy do zrumienienia (około 30 minut).
Cukier puder podgrzewamy i rozpuszczamy w rondelku z dodatkiem soku z pomarańczy cały czas mieszając. Gorącym lukrem polewamy jeszcze gorące drożdżówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz