Składniki:
1 kg mięsa z udźca kurczaka
12 kawałków suszonych pomidorów
2 garście listków świeżej bazylii
4 ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
2 jajka
150 g masła
mleko (lub woda)
bułka tarta
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Suchą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 10 minut do namoczenia.
Mięso mielimy, następnie dodajemy do niego jajka, pomidory i bazylię pokrojone w paski, zmiażdżony czosnek, dokładnie odsączoną z mleka bułkę, sól i pieprz. Dłonią wyrabiamy mięsną masę do momentu aż będzie jednolita.
Kotlety kształtujemy dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie, a następnie panierujemy je w bułce tartej.
Kotlety układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 50 minut. W połowie czasu pieczenia na każdą porcję nakładamy kawałek masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz