Składniki:
1 kg mięsa z udźca kurczaka
200 g sera żółtego (gouda)
2 jajka
1 czerstwa kajzerka
1,5 szklanki mleka
2 łyżki czosnku w proszku
sól, pieprz ziołowy
bułka tarta do panierki
Sposób wykonania:
Czerstwą kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut aby dokładnie nim nasiąkła. W tym czasie mielimy mięso. Następnie do mięsa dodajemy odciśniętą z mleka bułkę, jajka oraz przyprawy.
Dłonią wyrabiamy jednolitą, elastyczną masę. Ser żółty kroimy w słupki.
Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi oddzielamy porcje mięsa, formujemy na dłoni placek, na który nakładamy kawałek żółtego sera. Zawijamy szczelnie ser masą mięsną formując kotleta.
Każdą porcję obtaczamy bułką tartą, a następnie układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz