Składniki:
4 ćwiartki z kurczaka
4 łyżki musztardy dijon
2 łyżki musztardy francuskiej (z całymi ziarnkami gorczycy)
1 łyżka miodu (np. gryczanego)
2 łyżki oleju
sól
Sposób wykonania:
Ostrym nożem nacinamy skórę na kurczakach. Musztardy, miód, olej oraz sól mieszamy ze sobą. Powstałą marynatą polewamy mięso a następnie nacieramy nią każdy kawałek z osobna. Kurczaki w marynacie odstawiamy na godzinę do lodówki.
Mięso wykładamy skórką do góry do naczynia żaroodpornego, polewamy pozostałą glazurą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę. Od czasu do czasu polewamy ich wierzch sosem, który powstanie podczas pieczenia.
Podajemy z gotowanymi ziemniakami (można je polać powstałym podczas pieczenia sosem) oraz surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz