Składniki:
500 g polędwiczki wieprzowej
400 ml mleczka kokosowego
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chili
1 i 1/2 łyżki żółtej pasty curry
1 i 1/2 łyżki sosu rybnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sok z połowy limonki
1 łyżeczka kurkumy
sól
kolendra
ryż jaśminowy
Sposób wykonania:
W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe z dodatkiem poszatkowanego drobno czosnku oraz pasty curry. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sos rybny, sok z limonki, kurkumę, poszatkowaną papryczkę chili oraz sól. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gdy sos delikatnie zgęstnieje dodajemy pokrojoną na małe kawałki polędwiczkę.
Gotujemy przez 20 minut często mieszając.
Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Wierzch posypujemy poszatkowaną kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz