Składniki:
Ciasto:
30 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej (+ mąka na podsypanie stolnicy)
250 g wody
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oliwy z oliwek
Wierzch pizzy:
6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
150 g sera żółtego (gouda)
1 czerwona papryka
1 cebula
200 g kiełbasy
oregano
Sposób wykonania:
W dużej misce rozrabiamy drożdże z cukrem. Gdy się rozpuszczą dodajemy letnią przegotowaną wodę, mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę, sól oraz oliwę. Zagniatamy wszystko dłonią na jednolite, elastyczne ciasto (powinno odchodzić od ręki i miski, jeśli tak nie jest należy dodać mąkę).
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie ścieramy na tarce żółty ser, kroimy paprykę na małe kawałki, cebulę w piórka a kiełbasę w plasterki.
Ciasto dzielimy na 6 porcji, każdą z nich formujemy wałkiem na stolnicy (podsypanej mąką) w małe krążki. Układamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy krążek smarujemy koncentratem pomidorowym (po 1 łyżeczce na porcję), posypujemy tartym serem, papryką, cebulą oraz kiełbasą. Wierzch oprószamy oregano.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 15 minut, tak aby pizze były rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz