wtorek, 23 kwietnia 2019

Sernikobrownie z malinami


 

 

 

Składniki:


Brownie: 

200 g czekolady gorzkiej
200 g masła
200 g cukru
135 g mąki pszennej 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka

Sernik:

500 g twarogu (np. z wiaderka)
100 g cukru
1 budyń waniliowy
2 jajka
100 ml śmietanki 36%
200 g malin (świeżych lub mrożonych)





Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 175°C.
Brownie:
Masło kroimy w kostkę i wrzucamy do rondelka. Dodajemy połamaną czekoladę i  na bardzo małym ogniu rozpuszczamy składniki cały czas mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
W misce miksujemy jajka z cukrem na jasną gładką masę. Dodajemy do niej stopniowo roztopione masło z czekoladą cały czas miksując. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Sernik:
Twaróg wkładamy do miski, dodajemy jajka, cukier oraz budyń. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy śmietankę i miksujemy jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy 2/3 ilości malin i znów mieszamy lub miksujemy, tak aby owoce się częściowo rozpadły.
Formę (20cm x 30cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy masę browni a na nią masę serową. Na wierzchu układamy całe maliny.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 45 minut, do momentu aż warstwa serowa będzie zwarta.











 

 


1 komentarz:

  1. Sernik doskonale komponuje się ze słodką czekoladą, a kwasowe maliny muszą dodawać przyjemnego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...