Składniki:
1 kg polędwiczek kurczaka
5 małych cukinii
200 g mrożonego groszku
200 g mrożonego groszku
1 cebula
4 ząbki czosnku
200 g śmietanki 30%
olej do smażenia
sól, pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki cukru
ryż
W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek, smażymy. Gdy będą szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (warzywa można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zmięknie dodajemy śmietankę i zagotowujemy.
Garnek zdejmujemy z ognia , następnie miksujemy warzywa za pomocą ręcznego blendera.
Gdy masa będzie jednolita ustawiamy garnek z powrotem na ogień, dodajemy groszek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podgrzewamy do momentu aż groszek będzie miękki.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
olej do smażenia
sól, pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki cukru
ryż
Sposób wykonania:
Polędwiczki oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.W garnku podgrzewamy olej, wrzucamy na niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek, smażymy. Gdy będą szkliste dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, solimy, dodajemy cukier, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając (warzywa można podlać odrobiną wody). Gdy cukinia zmięknie dodajemy śmietankę i zagotowujemy.
Garnek zdejmujemy z ognia , następnie miksujemy warzywa za pomocą ręcznego blendera.
Gdy masa będzie jednolita ustawiamy garnek z powrotem na ogień, dodajemy groszek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem ziołowym. Podgrzewamy do momentu aż groszek będzie miękki.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz