wtorek, 16 kwietnia 2019

Wieprzowina po chińsku




Sposób wykonania:

600 g polędwiczki wieprzowej
1 czerwona papryka
1 cebula
1 marchewka
1/2 pora (jasna część)
4 ząbki czosnku
1 papryczka chilli (lub 1/2 łyżeczki chilli w proszku)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 cm kawałek imbiru
4 łyżki orzechów nerkowca
2 łyżki sezamu
8 łyżek sosu sojowego
5 łyżek octu ryżowego
5 łyżek wody
3 łyżki cukru
olej z orzechów ziemnych
sól, pieprz

400 g ryżu (lub kasza kuskus)
1/2 pęczka grubego szczypioru



Sposób wykonania:

 Ścinamy białą błonkę z wierzchu polędwiczki. Przecinamy ją wzdłuż na pół, a następnie każdą z połówek kroimy na cienkie paski. Mięso oprószamy solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną, mieszamy.
Kroimy warzywa: paprykę w kostkę, cebulę w średnią kostkę, pora w paski, obraną marchew w słupki. Imbir i czosnek (i jeśli używamy świeżej chilli) drobno szatkujemy.
Na dużej patelni lub w woku rozgrzewamy olej orzechowy (około 3 łyżek), wrzucamy warzywa i smażymy na dużym ogniu przez 5 minut często mieszając. Po tym czasie wykładamy je do miski a na patelnię dodajemy trochę oleju i wrzucamy mięso. Przesmażamy je również na dużym ogniu tak aby było rumiane ze wszystkich stron. W szklane mieszamy wodę z sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Tak przygotowanym sosem podlewamy smażące się mięso. Wrzucamy przesmażone wcześniej warzywa oraz sezam i orzechy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy do smaku sola i chilli w proszku do smaku.
Wieprzowinę podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, przed podaniem posypujemy danie poszatkowanym szczypiorem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...