Składniki:
4 filety pstrąga łososiowego (tęczowego)
1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
2 łyżeczki czosnku w proszku
100 g masła
olej roślinny do smażenia
mąka kukurydziana do panierowania
sól
Sos jogurtowy:
1 mały jogurt
3 łyżki majonezu
1/2 pęczka grubego szczypioru
garść listków świeżej bazylii
sól, pieprz
20 sztuk pomidorków koktajlowych ( papryczkowych )
Sposób wykonania:
Filety myjemy, suszymy i kroimy na porcje. Każdy kawałek oprószamy pieprzem, czosnkiem i solą z obydwu stron, a następnie obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i nakład kawałki ryb skórką do dołu. Smażymy kilka minut na średnim ogniu aż skórka zacznie się rumienić. Przekładamy pstrąga na drugą stronę i dodajemy masło. Smażymy około 4-5 minut do zrumienienia.
Jogurt, majonez, szczypior, sól i pieprz mieszamy ze sobą.
Porcje pstrąga nakładamy na talerz. Obok nich układamy pomidorki przekrojone na pół, polewamy je sosem jogurtowym i posypujemy listkami bazylii.
Jako dodatek do pstrąga podajemy ryż lub gotowane ziemniaki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz