Składniki:
2 piersi z kurczaka
5 ząbków czosnku
12 kawałków suszonych pomidorów
100 g świeżego szpinaku baby
330 g śmietany 18%
1/2 szklanki orzechów nerkowca
3 łyżki przyprawy do kurczaka (np. Kamis "Kurczak złocisty")
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oliwy z pomidorów suszonych
sól, pieprz
500 g makaronu penne
Sposób wykonania:
Mięso kroimy na małe kawałki, obsypujemy przyprawą do kurczaka, dodajemy sos sojowy, mieszamy i odstawiamy na 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i obsmażamy. Gdy zacznie się szklić dodajemy kurczaka. Smażymy około 10 minut od czasu do czasu mieszając, tak aby wszystkie kawałki był zrumienione. Dodajemy pokrojone w paseczki pomidory, zmniejszamy ogień i wlewamy śmietanę. Mieszamy, dodajemy liście szpinaku. Podgrzewamy mieszając do momentu aż szpinak zacznie mięknąć.
Na osobnej patelni prażymy orzechy.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente, odcedzamy.
Do garnka z makaronem przekładamy sos, całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem makaron obsypujemy uprażonymi orzechami nerkowca.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz