piątek, 3 kwietnia 2020

Chleb na maślance i sodzie




Składniki:

250 g mąki pszennej razowej
250 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
500 ml maślanki
25 g masła (w temperaturze pokojowej)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli



Sposób wykonania:

Do dużej miski wrzucamy wszystkie sypkie składniki. Dodajemy pokrojone, miękkie masło wlewamy maślankę i szybko zagniatamy ręką ciasto tylko do połączenia składników.
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Obsypanymi rękoma formujemy bochenek chleba. Na wierzchu chleba robimy mocne nacięcie w kształcie krzyża.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy przez 35 minut.
Upieczony chleb przekładamy na kratkę do wystygnięcia.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...