środa, 15 kwietnia 2020

Gulasz z szynki




Składniki:

500 g szynki wieprzowej
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/2 papryki
1/2 cukinii
1 marchewka
300 ml passaty lub domowego przecieru pomidorowego ( przepis tutaj )
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
2 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka oregano


Sposób wykonania:

Mięso kroimy w małą kostkę (ok. 1,5cm). 
W garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy do niej poszatkowany czosnek, oprószamy solą.  Smażymy przez 2 minuty po czym wrzucamy do garnka mięso. Dodajemy przyprawy i smażymy dalej aż kawałki mięsa zetną się z każdej strony. Następnie do garnka wlewamy około 1,5 litra przegotowanej gorącej wody z sosem sojowym, zmniejszamy ogień, przykrywamy przykrywką i gotujemy przez 1 godzinę.
Po upływie tego czasu do garnka wlewamy przecier pomidorowy, wrzucamy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię. Przykrywamy i gotujemy przez kolejną godzinę, do miękkości mięsa.
Pod koniec gotowania wlewamy do gulaszu zawiesinę z wody (ok. 100ml) i mąki ziemniaczanej, mieszamy.
Gulasz podajemy z ulubioną kaszą lub ziemniakami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...