sobota, 25 kwietnia 2020

Greckie chlebki pitta




Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1,5 dag drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy z oliwek do wysmarowania blachy



Sposób wykonania:

Cukier rozpuszczamy w 1 i 1/4 szklanki letniej wody. Drożdże rozcieramy w misce, zalewamy 1/3 posłodzonej wody, mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 10 minut. 
Miskę, w której będziemy wyrabiać ciasto, lekko ogrzewamy w ciepłym piekarniku. Przesiewamy do niej mąkę, dodajemy sól, oliwę, pozostałą letnią wodę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto. Jeśli jest taka potrzeba to dodajemy trochę więcej wody lub mąki. Formujemy kulę i wkładamy ją do wysmarowanej oliwą miski. Obracamy kulę tak aby cała była pokryta oliwą. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy je na 8 części, które następnie wałkujemy na na 1cm grubości placki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy je jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia.
Dużą blachę smarujemy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 minuty.
Następnie układamy na niej chlebki. Wierzch każdego z nich smarujemy wodą. Pieczemy przez 6-8 minut na złoty kolor w temperaturze 230°C.
Podajemy jako dodatek do warzyw, sałatek oraz mięsa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...