poniedziałek, 13 kwietnia 2020

Pierogi z soczewicą i pieczarkami





Składniki:


Ciasto:

500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypywania stolnicy)
300 ml mleka
1 łyżka masła
sól


Farsz:

1 szklanka zielonej soczewicy
500 g pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
sól, pieprz

olej do gotowania i smażenia



Sposób wykonania:

Ciasto:
Mleko zagotowujemy, dodajemy masło i mieszamy do momentu aż się rozpuści. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mleko. Mieszamy ręką do połączenia składników. Następnie ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy miękkie, jednolite i elastyczne ciasto. 
Gotowe Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Farsz:
Soczewicę płuczemy na sitku, przesypujemy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po ugotowaniu przekładamy na sitko aby odsączyć ją z nadmiaru wody. 
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju.Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekany czosnek oraz pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Smażymy całość do momentu aż woda z pieczarek wyparuje a one zaczną się rumienić. Łączymy z soczewicą, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
W dużym garnku podgrzewamy wodę z dodatkiem soli i 2 łyżek oleju.
Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i po kolei wałkujemy je na stolnicy na dość cienki placki. Za pomocą dużej szklanki wycinamy kółka. Następnie na każde kółko nakładamy łyżką porcję farszu. Brzegi ciasta łączymy i zlepiamy.
Pierogi wrzucamy do gotującej się powoli wody i gotujemy około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Pierogi podajemy od razu po ugotowaniu lub podsmażone np. z dodatkiem zeszklonej cebuli lub okraszone kawałkami usmażonego wędzonego boczku.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...