Składniki:
1 kg ziemniaków
1 puszka ciecierzycy
1 cebula
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
0,5 łyżeczki curry
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dobrze osączamy na sicie, a następnie odciskamy.
Ciecierzycę osączamy i miksujemy ręcznym blenderem. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Ziemniaki, ciecierzycę oraz cebulę łączymy, dodajemy jajko, mąki oraz przyprawy, mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nakładamy ciasto formując placki, smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Placki ziemniaczane osączamy z tłuszczu na papierze kuchennym.
Podajemy np. z dodatkiem pomidorowej salsy Pico De Gallo (przepis znajdziesz tutaj ) lub sosem czosnkowym (przepis znajdziesz tutaj )
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz