czwartek, 23 kwietnia 2020

Chlebki NAAN



Składniki:

500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki masła
pół szklanki jogurtu
szklanka mleka
olej do wysmarowania blachy



Sposób wykonania:

Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Jako lekko ubijamy z łyżką roztopionego masła, następnie dodajemy jogurt i mleko. Mieszamy i dodajemy do mąki. Wyrabiamy dłońmi do uzyskania gładkiego ciasta.
Formujemy owalne, płaskie chlebki wielkości dłoni. (aby ciasto się nie kleiło do dłoni możemy oprószyć je najpierw mąką).
Blachę piekarnika smarujemy olejem i układamy na niej chlebki. Z wierzchu smarujemy je pozostałym stopionym masłem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy do momentu aż chlebki będą rumiane (ok. 15 - 20 minut).
Podajemy np. posmarowane masłem czosnkowym jako dodatek do sałatek i mięs z grilla.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...