niedziela, 19 kwietnia 2020

Cynamonowe bułeczki




Składniki:

Ciasto:

800 g mąki pszennej
350 ml mleka
40 g świeżych drożdży
100 g cukru pudru
2 łyżki cukru
3 jajka
100 g masła
sól


Nadzienie:

200 g masła
400 g cukru
6 łyżeczek cynamonu


Sposób wykonania:

W dużej misce ucieramy drożdże z cukrem i mieszamy z ciepłym mlekiem. Do drożdży przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, jajka, roztopione i przestudzone masło oraz szczyptę soli. 
Wyrabiamy ręką gładkie ciasto i pozostawiamy je przykryte ściereczką na 1,5 godziny w ciepłym miejscu.
W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki nadzienia, mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto po wyrośnięciu wykładamy na stolnicę i wałkujemy formując duży prostokąt. Powierzchnię smarujemy nadzieniem, a następnie całość zawijamy w rulon. Odcinamy równe kawałki i układamy je na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez 20 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...