niedziela, 26 kwietnia 2020

Chleb pszenny z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym




Składniki:

400 g mąki pszennej
40 g płatków owsianych
25 g siemienia lnianego
15 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
300 ml wody
1 łyżka oliwy


Sposób wykonania:

Drożdże kruszymy, zalewamy letnią wodą, dodajemy oliwę. Mieszamy do momentu aż drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy łyżkę mąki, ponownie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do spienienia.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, płatki owsiane, siemię lniane mieszamy. Dolewamy rozrobione drożdże i wyrabiamy dłonią gładkie ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 - 3 godziny.
Ciasto przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i formujemy bochenek chleba. Przekładamy go do foremki ( keksówki ) wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 230°C.
Na dno piekarnika wkładamy naczynie z zimną wodą (około 1 szklanki). Wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 30 - 40 minut do zrumienienia wierzchu.
Po upieczeniu chleb wykładamy z foremki i układamy go na kratce do wystygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...