Składniki:
Ciasto na naleśniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
3/4 szklanki mleka
1 szklanka wody gazowanej
2 łyżki oleju
szczypta soli
Nadzienie:
500 g sera białego półtłustego
200 g śmietany 18%
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta wkładamy do wysokiej miski, miksujemy na gładkie ciasto.
Porcję ciasta nakładam na płaską nagrzaną patelnię łyżką wazową, rozprowadzając ją na całej jej powierzchni. Smażymy naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
Twaróg wkładamy do miski, dodajemy śmietanę i cukier, rozgniatamy i mieszamy widelcem lub miksujemy nadzienie ręcznym blenderem.
Naleśniki smarujemy słodkim twarogiem a następnie składamy je w trójkąty lub ruloniki.
Naleśniki można podgrzać na patelni z dodatkiem masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz