piątek, 3 kwietnia 2020

Pęczotto z ciecierzycą i szpinakiem



Składniki:

3/4 szklanki kaszy pęczak
200 g świeżego szpinaku baby
1 puszka ciecierzycy
ok. 200 g sera feta
1/2 szklanki pestek dyni
3 ząbki czosnku
2 łyżka oleju
2 łyżki oregano
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Kaszę wsypujemy do garnka, zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody. Zagotowujemy, doprawiamy solą i pieprzem, następnie gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut (do momentu aż kasza zmięknie i wchłonie wodę).
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowany drobno czosnek, oregano i ciecierzycę. Smażymy przez 3 - 4 minuty, następnie dodajemy ugotowaną koszę oraz liście szpinaku. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż szpinak zmięknie. 
Na osobnej patelni prażymy pestki dyni.
Do kaszy dodajemy pestki dyni oraz pokrojoną w kostkę fetę. Mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...