Składniki:
400 ml mleka
500 gr mąki pszennej
7 g drożdży instant
12 ząbków czosnku
1 łyżka suszonego oregano
2 łyżki oleju
1 jajko
sól
2 łyżki masła
Sposób wykonania:
Zagotowujemy 350 ml mleka. Czosnek obieramy kroimy na małe kawałki i wrzucamy do mleka. Gotujemy razem na małym ogniu przez 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie miksujemy.
Do dużej miski wsypujemy 450 g mąki. Mieszamy ją z drożdżami, solą i oregano. Następnie dodajemy jajko, masę czosnkową, olej. Mieszamy i wyrabiamy ręką elastyczne i gładkie ciasto. Kształtujemy kulę, oprószamy ją resztą mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie ciasto wyrabiamy ponownie, dzielimy je na 8 części i formujemy kulki. Układamy na wysmarowanej masłem blasze, wierzch lekko spłaszczamy i nacinamy nożem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
Bułki smarujemy resztą mleka i oprószamy solą.
Pieczemy przez 15 - 20 minut w temp. 220°C. Po upieczeniu bułki wykładamy na kratkę, studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz