Składniki:
1/2 skrzydła indyka (można pominąć)
4 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1/3 pora (zielona część)
5 buraków
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 puszka mleczka kokosowego
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżki granulowanego czosnku
1/2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
2 łyżki octu winnego
1/2 łyżki granulowanego czosnku
1/2 łyżki kurkumy
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wlewamy około 2,5 litra wody, zagotowujemy. Dodajemy obraną włoszczyznę, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki buraki oraz mięso. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz zielem angielskim, zmniejszamy ogień i gotujemy około 30 minut. Po upływie tego czasu do zupy dodajemy kaszę, gotujemy kolejne 25 minut.
Gdy warzywa i kasza będą miękkie odławiamy z zupy mięso, dodajemy ocet, czosnek oraz kurkumę. Całość miksujemy ręcznym blenderem na gładki krem. Garnek ustawiamy z powrotem na kuchenkę dodajemy mleczko kokosowe i doprowadzamy delikatnie do wrzenia. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz