niedziela, 3 września 2017

Kurczak pieczony z jabłkami w cydrze




Składniki:

1 kurczak (1,5-2 kg)
4 łyżki majeranku
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
4 twarde jabłka
2 łyżki masła
sól, pieprz
1 szklanka cydru


Sposób wykonania:

Kurczaka płuczemy i suszymy papierowym ręcznikiem. 
Olej mieszamy z majerankiem, papryką, solą, pieprzem i zmiażdżonym czosnkiem. Nacieramy marynatą mięso od zewnętrznej i wewnętrznej strony. Odstawiamy kurczaka w chłodne miejsce na około godzinę.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.
Do środka kurczaka wkładamy tyle jabłek ile się zmieści (resztę ułożymy później wokół kurczaka).
Otwór spinamy wykałaczkami.
Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy cydrem. Naczynie nakrywamy przykrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy 1 godzinę.
Po tym czasie odkrywamy naczynie, wkładamy pozostałe cząstki jabłka a kurczaka smarujemy masłem. 
Odkryte naczynie wkładamy jeszcze raz do piekarnika i pieczemy  przez około 40 minut w 180°C.





1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...