sobota, 30 września 2017

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone





Składniki:

Ciasto:
3 szklanki startej marchwi
2 szklanki mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka oleju
3/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli


Krem:
500 g serka mascarpone
100 g masła
0/5 szklanki cukru

garść orzechów włoskich do posypania wierzchu


Sposób wykonania:

Marchew ścieramy na dużych oczkach tarki.
Mąkę przesiewamy i łączymy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
W dużej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie cały czas miksując powoli dolewamy olej.
Do jajek wsypujemy mąkę i miksujemy na wolnych obrotach do momentu aż masa będzie jednolita.
Dodajemy marchew i delikatnie mieszamy.
Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem dopieczenia ( np. tortownicy lub mniejszej kwadratowej formy).
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 170°C z termoobiegiem przez 50 minut.
Upieczone ciasto odstawiamy w formie na około 15 minut. Następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
W tym czasie przygotowujemy krem.
Miękkie masło ucieramy z serkiem mascarpone oraz cukrem na gładką masę.
Ciasto przekrawamy na dwie części i przekładamy je 3/4 ilością kremu.
Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch.
Ciasto posypujemy lekko rozdrobnionymi orzechami.
Całość chłodzimy przez godzinę w lodówce.





2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...